בית ספר, אוניברסיטה, חוגים והרצאות – בודאי נתקלתם במצב שבו אתם נמצאים בכיתה עם עוד אנשים ומישהו מלמד אותכם. לפעמים אתם מבינים הכל ולפעמים כשאתם רוצים לשאול שאלה, הלב מתחיל לדפוק חזק ומהר, אבל היד לא מתרוממת. אתם מתפללים שמישהו אחר ישאל במקומכם…. וכשהמורה שואלת שאלה, אתם בטוחים שאתם יודעים את התשובה, אף אחד לא מצביע, גם לא אתם…ושוב דפיקות הלב האלו והתסכול על זה שלא היה לכם אומץ לדבר.
הנה כמה דרכים להתמודד עם החרדה החברתית בבית הספר ולדבר בקלות בשיעור.-contact-form form='2']
איפה לשבת בכיתה כדי להפחית חרדה חברתית
אני תמיד התיישבתי כמה שיותר רחוק מהמורה ומאחור, כדי שאף אחד לא יראה אותי. זוהי הטעות הגדולה ביותר שלי, שגרמה לי לשתוק במהלך כל הלימודים והסדנאות שעברתי. כי כשיושבים מאחור, רואים את כל שאר התלמידים וכשרוצים לדבר כולם מסתובבים ומסתכלים עליכם. גם המורה רחוקה מכם ואם תרימו את היד, לא בטוח שהיא תראה ואתם נשארים במצב מביך עם היד למעלה. וגם אם קיבלתם אומץ לדבר, סביר להניח שהמורה לא תשמע אותכם ותבקש מכם לדבר בקול רם יותר. שוב מצב מלחיץ לבעלי חרדה חברתית.
לעומת זאת, כשיושבים בשורה הראשונה באמצע, נמצאים ממש מול המורה ולא רואים את שאר הכיתה. כשמדברים עם המורה, זה כמו שיחה פנים מול פנים עם אדם אחד וזה הרבה יותר קל. אתם גם לא מרגישים במרכז תשומת הלב, כי אתם לא רואים את המבטים של כולם. אם אתם מרגישים שנועצים בכם עיניים בגב, דמינו שיש לכם על הגב מראה גדולה, ומי שמסתכל עליכם בעצם רואה את עצמו. שימו לב, כדאי לשבת באמצע, כי אם יושבים בצד, בשורה הראשונה, שוב רואים חלק מהאנשים ומבחינים במבטים. וכמובן כשיושבים קרוב למורה היא תשמע אותכם גם אם אתם מדברים בשקט. ואם שאר האנשים לא שומעים, זו לא הבעיה שלכם. מורה טובה תחזור על מה שאמרתם כך שכולם ישמעו ויבינו.
ליד מי אתם מתיישבים?
השתדלו תמיד לשבת ליד אנשים שאתם מכירים או חברים קרובים שלכם. כך תוכלו לחזק את הקשר איתם ודרכם להכיר עוד אנשים. גם אם אתם לא מכירים אף אחד, כדאי לכם להתגבר על הביישנות ולדבר עם האדם שמתיישב לידכם. אם זו כיתה חדשה, סביר להניח שגם הוא לא מכיר אף אחד וישמח לדבר איתכם. בעזרתו תוכלו להכיר עוד אנשים ולהרחיב את מעגל החברים שלכם.
איך ליצור קשרים חדשים בכיתה
האם אתם תלמידים טובים?
במהלך הלימודים שלי בבית הספר, עד התיכון, הייתי שתקנית וביישנית מאד. לא דיברתי עם המורים ולא השתתפתי באופן פעיל בשעור (לשאול שאלות או לענות). למזלי הייתי תלמידה מאד טובה, ממש מצטיינת ובזכות זה המורים הכירו אותי, וגם הילדים האחרים שתמיד ביקשו ממני עזרה. לא הייתי מקובלת חברתית, אבל בזכות זה שהייתי תלמידה טובה, ילדים אחרים ביקשו ממני לעזור להם, וכך יכולתי ליצור עוד קשרים חברתיים למרות הביישנות.
נצלו את היועצת שלכם
בכל בית ספר ישנה יועצת חינוכית שתפקידה הוא לעזור לכם. קבעו איתה פגישה ושתפו אותה בחרדה החברתית שלכם ובבבישנות. היא יכולה לעזור לכם בדרכים שאפילו לא חשבתם עליהן. היא תוכל, אם תרצו, לשתף את המחנכים שלכם וביחד תוכלו למצוא דרכים להשתלב בשעורים ובחברה.
היתרונות של מקום חדש
איך אתם מרגישים כשאתם חושבים על התחלה חדשה – כיתה חדשה, בית ספר חדש, תחילת לימודים באוניברסיטה או גיוס לצבא? בדרך כלל זה מלחיץ ומפחיד אבל יש לזה יתרון גדול אחד – אף אחד לא מכיר אותכם! זה אומר שאף אחד לא יודע שאתם ביישנים. מבחינתם אתם כמו כל אחד אחר. אף אחד לא יודע איך נראיתם פעם, אף אחד לא זוכר פאדיחות שעשיתם ואין אף אחד שפעם צחק עליכם או העליב אותכם. יש לכם הזדמנות נהדרת לפתוח דף חדש. נצלו אותה.
si-contact-form form='2']